Pukovnik Živojin Bacić, ili – zašto ne poštujemo svoje heroje?

Pre nedelju dana proveo sam jedno popodne u Ljigu. Šetajući se kroz mesto, stigli smo do skverića sa spomenikom pukovniku Baciću.

Pukovnik Živojin D. Bacić

Na postamentu, na bakarnoj ploči, piše sledeći tekst:

… bitka je u jeku. Pukovnik Bacić pokriven krvlju nastavlja da komanduje. Teško ranjenog, ordonansi ga prenose s mesta na mesto. Pet austro-ugarskih pukova protiv jednog – 13. srpskog, u kome su svi oficiri ranjeni. Jedan oficir se obraća pukovniku: „Moj komandante, mi ne možemo više da se držimo… nastavićemo bitku dublje u pozadini.“ Pukovnikov pogled kruži po hrabrim vojnicima koji oko njega leže mrtvi. „Poneli ste se kao heroji. Hvala! Možete se tući i u povlačenju. Ja ostajem!“ Tako je pukovnik Bacić ostao sa dva svoja ordonansa koji su odbili da ga napuste. Oslonjen na svoja dva vojnika, pukovnik stoji uspravno i čeka neprijatelja. „Gde je Vaš puk?“ viče austro-ugarski oficir. „To sam ja!“ „Predajte se!“ Poslednji put Bacić komanduje: „Vatra!“ Vojnici pucaju, a austro-ugarska salva upućuje se na trojicu Srba… (Anri Barbi, ratni dopisnik pariskog Žurnala, 28. XI 1914.)

Na Internetu, gde navodno možete naći apsolutno sve – ne možete pronaći nikakav podatak o pukovniku Baciću. Bista u Ljigu je verovatno jedini spomenik ovom čoveku – a čista je sreća što je na postamentu napisano o kome se radi, i što niko još nije ukrao tu ploču.

Zašto dopuštamo sebi da zapostavljamo svoju istoriju? Zar je teško odvojiti jednu-dve sobe u nekom prostoru i napraviti mali spomen kompleks za čoveka koji je dao život za svoju zemlju i svoj narod? Ne treba mnogo – tekstovi o Prvom svetskom ratu i Kolubarskoj bici, biografija pukovnika Bacića, nekoliko predmeta (bilo ličnih, bilo da su samo iz tog perioda), par arhivskih dokumenata, taj članak iz pariskog Žurnala, poneki suvenirčić, brošura i razglednica, i to je to. Malo truda, a ogroman značaj. Edukacija i za našu decu i za strance, i još jedno mesto koje se može staviti na i inače prilično siromašnu turističku kartu naše zemlje. U inostranstvu i mnogo manji ljudi i mnogo običniji događaji imaju svoje mesto u kulturnom životu i turističkoj ponudi. Što se ne bi i mi malo potrudili?

Slava palim junacima!

Update: Још неке информације можете наћи овде (23. август 2014.)

Advertisements

9 одговора на “Pukovnik Živojin Bacić, ili – zašto ne poštujemo svoje heroje?

  1. Odličan post. Eto, sada na internetu postoji bar nešto, hvala. A naša nebriga o ljudima koji dali svoje živote za nas i svoju zemlju… Možda potiče i od toga što su danas te vrednosti na stubu srama, a njihovo mesto zauzimaju neke sasvim druge. Na žalost.

    • Od nas samih zavisi koje ćemo vrednosti ceniti i čega ćemo se sećati. Mislim da je najgore to što ljudi, izgleda, više ne smatraju da je to njihov „posao“. A o tome kakvim nas vrednostima novo doba „uči“ bolje i ne trošiti reči (nego ih delima pregaziti)

  2. Пуковник Живојин Д. Бацић је погинуо на Гукошкој страни пошто је његов пук одавно већ био извршио постављени задатак да за исзвесно време задржи непријатеља. Пук се повукао а Живојин је остао са ордонансима где га је киша куршума оборила на земљу. Био је још жив кад је до њега стигао аустро-угарски генарал фон Апел. Стиснуо му је руку и питао: „Зашто се нисте предали, остали бисте живи?“. „Српски се официр жив не предаје!“ Биле су последње речу пуковника Бацића. Сахрањен је при улазу у љишку цркву која се налази изнад Љишке гиммназије. Сваки пут кад сам пролазио поред цркве и видео споменик који се налази уз сам темељ цркве (овај на слици је други у центру Љига) нисам могао сузе задржати. Увек су то биле сузе бокла и поиноса! СЛАВА ХРАБРОМ ПУКОВНИКУ И ЊЕГОВОМ ХЕРОЈСКОМ 13. ПУКУ „ЦАР ЛАЗАР“

  3. Goran Ivankovic, Gorki

    Posetite CRKVU SVETOG JOVANA u Ljigu i saznacete dosta vise o pukovniku ZIVOJINU BACICU.

  4. Zato jer svako očekuje od nekog drugog da to uradi, kao i delimično autor ovog teksta. Eto sada ima bar nekih informacija.

  5. Сад сам још поноснији на своје презиме!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s