Где ли је тај „Љевиш“? Ово можда ни ви нисте знали…

Чувена и предивна црква Богородице Љевишке налази се у центру Призрена, окружена бодљикавом жицом, напуштена, под „стражом“ полицијских снага албанских сепаратиста, и тешко оштећена када су Албанци подметнули пожар 2004. године, ипак је успела пре пар година да буде уврштена на Унескову листу светске баштине.

Фреска Христа Пантократора из цркве Богородице Љевишке. Фото: аутор, март 2013.

Црква посвећена Успењу Пресвете Богородице подигнута је на самом почетку XIV века, на темељима катедралне цркве из XI века, у турско време претворена је у џамију, а данас је у жалосном стању. Све детаље и подробности можете наћи и на Интернету, нећу много о томе да пишем. Како да до ње стигнете, можете погледати овде (а ако хоћете да уђете у цркву, морате замолити црквењака у Саборној цркви да вас одведе, уколико је у могућности).

Фреска Успења Пресвете Богородице у цркви Богородице Љевишке. Фото: аутор, март 2013.

Међутим, да ли сте се некада запитали где је или шта је тај „Љевиш“?

Пар пута сам тражио, али нисам нашао никакав податак, до пре неки дан. Елем, искористио сам један део слободног времена ових дана да на Викитревелу допуним одреднице о Косову и Метохији са подацима о нашим светињама (претходно није било скоро ништа, а остаје ми још посла око тога, мада сам неким одредницама сада већ делимично задовољан – ништа друго не мењам, само допуњавам о нашем културном наслеђу), и одједном сам сасвим случајно налетео на објашњење, и то на енглескојезичној Википедији!

Фреске у цркви Богородице Љевишке након рестаурације. Фото: аутор, март 2013.

Љевиш, наравно, није место, нити било какав празник посвећен Пресветој Богородици, већ средњевековно посрбљавање грчког Παναγία Ελεούσα! У питању је један од типова иконографског представљања Пресвете Богородице – Богородица Елеуса, који се у словенској традицији обично назива „Умиљење“. Том типу иконе припадају чувене иконе: Владимирска, Почајевска, Донска, и многе друге.

Владимирска икона Пресвете Богородице.

Ето, ако вас некада неко буде питао о Богородици Љевишкој, знаћете да им објасните и откуда долази тај назив. За мене је то било право откровење.

Икона Пресвете Богородице Милостиве са Христом хранитељем сиромашних из цркве Богородице Љевишке.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s